Obtinerea si redobandirea cetateniei romane

Obtinerea cetateniei romane – Tema cetateniei romane devine atat de populara pentru moldoveni, incat exista motive intemeiate pentru a afla cele mai importante informatii. Vei invata cum sa obtii cetatenia romana si intregul set de documente necesare pentru obtinerea cetateniei romane.
Puteti vizita si: avocat pt infintare firma (SRL, S.A) in Bucuresti, avocat in drept civil din Bucuresti
Acte necesare pentru obtinerea cetateniei romane de catre moldoveni
Inregistrarea cetateniei incepe cu o vizita la consulatul romanesc, cel mai usor de gasit la Chisinau, desi poti incerca sa depui documentele in Romania, daca te afli acolo. Este necesar sa se inregistreze depunerea documentelor la consulat.
In acest caz ai nevoie de un pasaport de cetatean moldovean (albastru), iar inregistrarea nu poate fi facuta in absenta ta. Cererea trebuie depusa personal. Din cauza necesitatii prezentei fizice, este logic sa ajungi la consulat inainte de ora specificata pentru intrare si sa astepti la coada.
Vei avea nevoie de o multime de documente:
- copie pasaport, buletin informativ si inregistrare (legalizata);
- certificatele de buna conduita pe teritoriile Romaniei si Moldovei;
- certificatele de nastere, casatorie sau divortul solicitantului, parintilor si bunicilor, iar in caz de deces al rudelor, vei avea nevoie, de asemenea, de un certificat de deces;
- cererea de cetatenie romana (si, de asemenea, o declaratie pe proprie raspundere ca nu ai mai solicitat cetatenie romana anterior;
- declaratie privind absenta unor actiuni si intentii care vizeaza incalcarea ordinii si legii in Romania;
- copii ale actelor de stare civila ale copiilor minori;
- cererile parintilor si copiilor pentru obtinerea cetateniei romane.

Cum sa completezi cererea de cetatenie
Cererea de cetatenie este completata la fata locului, cu indicarea obligatorie a pastrarii sau schimbarii resedintei (Romania /Moldova). Costul depunerii unei cereri si a formularului de date personale este de 60 de euro.
Puteti vizita si: avocat divort Bucuresti sau onorariu avocat Bucuresti.
Toate certificatele si declaratiile trebuie sa fie legalizate. La intocmirea unei declaratii si a altor documente, acorda atentie inexactitatilor referitoare la numele si prenumele tuturor membrilor familiei si corecteaza-le acolo unde nu corespund, altfel incat intreaga procedura sa se poate incheia corect. In caz contrar, vei fi respins din cauza unei erori in unul dintre documentele vechi.
Ia in considerare faptul ca unele documente nu pot fi primite in una sau doua zile. De exemplu, un certificat de buna conduita poate fi facut intr-o perioada cuprinsa intre o saptamana si o luna. In Romania, actele se fac de obicei mai repede decat in Moldova. Poti afla mai multe despre revizuirea cererii tale in aproximativ o luna de la trimiterea documentelor, prin trimiterea unui e-mail la adresa consulatului roman ( consulat@ambasadaromaniei.md ). Daca, din orice motiv, raspunsul este intarziat, este logic sa scrii imediat la Comisia Nationala pentru Acordarea Cetateniei in Romania.
Adresa ANC pentru acest caz este: Ministerul de Justitie al Romaniei, str.
Autoritatii Nationale pentru Cetatenie. Smardan 3 sector 3 Bucuresti, Romania, cod postal 030071 Sau email: ( cetatenie@just.ro ).

Obtinerea cetateniei romane pentru straini – Depunerea juramantului
Acesta este un alt punct important pentru obtinerea cetateniei romane. Pentru a avea un pasaport romanesc, trebuie sa depui juramantul Romaniei. Juramantul este depus dupa primirea notificarii ordinului si trebuie sa il faci in termen de trei luni, altfel procedura va trebui sa fie reluata. Inregistrarea se face la consulatul romanesc. La etajul al treilea al consulatului, unde vei ajunge in cele din urma, trebuie sa prezinti urmatoarele documente la ghiseul corespunzator:
- scrisoare de notificare sau decret privind acordarea cetateniei (baza procedurilor ulterioare);
- buletinul informativ (fie o copie legalizata, fie originalul cu o copie simpla – dupa preferinta ta);
- certificatele de nastere si de casatorie (daca exista) – in copie si original, precum si de o copie legalizata;
- fotografii color cu dimensiuni 3,5×4,5 (2 buc.)
In aceasta etapa, cetatenia romana pentru cetatenii moldoveni este aproape gata, ramanand doar sa se stabileasca ora si data depunerii juramantului. In acest moment, trebuie sa ajungi la curtea consulatului. Procedura este destul de simpla: angajatul apeleaza numele din lista si ii indica unde sa mearga. La etajul al doilea, vei primi un certificat de cetatenie. Va trebui, de asemenea, sa semnezi cateva documente importante. Abia dupa aceea, toti candidatii care au sosit, depun in cor juramantului si se intoneaza imnul Romaniei. In acest sens, obtinerea statutului de cetatean al Romaniei poate fi considerata completa.
Puteti accesa si avocat dreptul familiei, avocat dreptul muncii, avocat drept comercial.

Actele necesare pentru cetatenie romana pentru moldoveni – Emiterea CNP-ului
Primirea acestui document este asociata cu o noua procedura, care prevede adaugarea obligatorie a CNP-ului (codul numeric personal). Intreaga procedura te va costa aproximativ 130 de euro – din care 95 de euro pentru certificatul in sine, iar 35 de euro emiterea CNP-ului.
Exista, de asemenea, o oportunitate pentru persoanele care s-au nascut dupa 1980, si anume, emiterea certificatului si CNP-ului in regim de urgenta, adica in doar 48 de ore. Taxa de urgenta pentru aceasta este de 15 euro, care sunt adaugati costului total al documentelor. Aceasta modificare a fost introdusa in iulie 2011.
Daca ai primit deja cetatenia romana (si ai depus juramantul de loialitate), acum ai toate documentele care atesta cetatenia romana. Ar trebui sa ai un pasaport moldovenesc cu tine. Cu aceste documente, te poti inscrie pentru un certificat de nastere, iar inregistrarea este, de obicei, de dimineata, pana la ora 12.30, la consulat. In medie, dureaza una pana la doua saptamani de la momentul inregistrarii, pana la depunerea unei cereri. In cerere trebuie sa fie trecut numele si prenumele, iar ghiseul pentru depunerea documentelor va fi indicat la fata locului.
Obtinerea cetateniei romane – Acte necesare pentru obtinerea certificatului de nastere
Ai nevoie de urmatoarea lista de documente pentru obtinerea certificatului de nastere:
- certificatul de nastere (copia originala si legalizata in Moldova), certificatul original ramanand la consulat pana la finalizarea intregii proceduri;
- declaratie care trebuie completata la fata locului, cu un stilou negru;
- certificatul de cetatenie (original si copie);
- buletin informativ (original + copie);
- certificatele de nastere si de casatorie ale parintilor (original si copie);
- certificatul de divort, daca exista.
Pentru a primi CNP-ul, ai nevoie si de o copie a vechiului certificat de nastere, o cerere de primire a CNP-ului, o copie a unui certificat de cetatenie primit anterior in Romania, o alta copie a buletinului. Retine ca aceste documente sunt, de asemenea, obligatorii, deoarece fara CNP nu vei primi un certificat de nastere romanesc.
Dupa primirea biletului, trebuie sa platesti integral taxele pentru certificat si CNP, iar chitanta trebuie data ofiterului consular care se afla la etajul al treilea. Daca toate documentele prezentate sunt corecte si nu exista intarzieri inutile, vei rezolva toata problema in doua sau trei ore. Emiterea documentelor finite se face intre orele 12:00 si 13:00 zilnic. Nu uita sa ceri originalul certificatului de nastere moldovenesc. Daca acesta nu iti este returnat dupa procedura de emitere, trebuie sa il ceri. Codul CNP pe care l-ai primit poate fi verificat la adresa http://www.validari.ro/ pe Internet.

Obtinerea cetateniei romane prin casatorie
Procedura de obtinere a actelor nu este intamplatoare, deoarece noile norme prevad primirea certificatului de casatorie romanesc, doar pentru cei care au deja un certificat de nastere emis pe teritoriul Romaniei, precum si un CNP. De asemenea, va trebui sa furnizezi informatii despre casatoriile anterioare si divorturi (daca exista), si care este indicat pe spatele certificatului de nastere.
La fel ca in documentul anterior, certificatul de casatorie din Romania necesita anumite cheltuieli: o taxa de 110 euro in caz de urgenta (se depune o cerere intr-o perioada mai scurta de sase luni dupa primirea cetateniei). Taxa de 155 de euro va trebui platita, doar daca de la momentul obtinerii statutului de cetatean al Romaniei, a trecut mai mult de o jumatate de an. Documentele in sine se fac destul de repede – in doar 48 de ore. De asemenea, s-ar putea ca in viitor sa ai nevoie de o venire unica la Bucuresti.
Poti sa te inscrii la ghiseele din spatele consulatului, de la ora opt la ora douasprezece, avand un pasaport moldovenesc si noile documente care confirma cetatenia ta. Ca si in alte cazuri, primesti un bilet care indica momentul in care trebuie sa soliciti certificatul de casatorie. Trimiterea se face la etajul al treilea, unde probabil ai fost de mai multe ori. De data aceasta vei avea nevoie de:
- un certificat de cetatenie (originalul si o copie simpla);
- certificatul de casatorie (precum si copia legalizata);
- certificatul de nastere roman al ambilor soti, precum si o copie a acestora;
- buletinul informativ al sotilor si copia acestuia;
- declaratia pe propria raspundere.
De fapt, emiterea are loc intre orele 12:00 si 13:00, la etajul al treilea. Aici ai nevoie de chitanta si de buletinul informativ. In plus, este posibil sa ai nevoie de o stampila de divort valabila pentru cetatenii romani. Este plasata pe spatele certificatului de nastere dobandit ca cetatean roman. Aceasta procedura se efectueaza numai in Bucuresti. Adresa institutiei este: Starea civila sector N1, B-dul Maresal Alex. Averescu, Nr. 17, Sector 1. Trebuie sa ai cu tine:
- original si copia certificatului de nastere (Romania);
- original si copia certificatului de casatorie (Moldova);
- originalul si copia certificatului de divort;
- copia optionala a noului certificat de casatorie;
- original si copie a buletinului informativ;
- original si copie a pasaportului.
Obtinerea cetateniei romane – Actele necesare pentru pasaport romanesc pentru moldoveni
Obtinerea cetateniei romane pentru moldoveni este recomandata la Bucuresti, desi poate fi facuta si la Iasi si este usor de ajuns cu un microbuz privat, majoritatea soferilor cunoscand bine drumul. Pentru a trece frontiera romaneasca in aceasta calatorie, este suficient sa ai cu tine un certificat de cetatenie romana si un pasaport moldovenesc (albastru).
Insa, cel mai bine este sa efectuezi aceasta procedura la Bucuresti. Costul procedurii nu este atat de scump – calatoria nu te va costa foarte mult, iar un pasaport costa 1100 de lei. In acelasi timp, in consulat vei plati 110 euro pentru aceeasi procedura.
Obtinerea unui pasaport romanesc implica obtinerea unui pasaport biometric. Conform regulilor si legilor actuale, este vorba de doar 14 zile calendaristice, fara intarzieri. Daca faci un pasaport la consulat, intarzierea poate fi de pana la 30 de zile lucratoare (mai mult de o luna). Pasaportul biometric romanesc se emite in 14 zile si este valabil pana la 5 ani. Va trebui sa platesti suma de 244 ron – aceasta taxa putand fi platita la CEC Bank. De asemenea, vei mai avea nevoie de inca 32 ron pentru o alta taxa, care este platita la Trezorerie. Verifica cu atentie numele si prenumele de pe chitanta, altfel va fi dificil sa iti fie returnata ulterior, o plata pe un nume scris gresit. Cand se efectueaza plata, mergi la biroul de eliberare a pasapoartelor din str. Primaverii nr. 36.
Actele necesare pentru pasaport romanesc pentru moldoveni sunt urmatoarele:
- Pasaportul moldovenesc
- Certificatul de cetatenie romaneasca,
- Certificatele de nastere si casatorie romaneasca
- si, desigur, chitante de plata.
Din fericire, nu trebuie sa faci din nou copii ale fiecarui document, deoarece originalele sunt scanate la fata locului si in prezenta ta. Fii pregatit sa raspunzi la cateva intrebari standard despre biometria ta si despre educatia pe care ai primit-o. Fotografiile sunt facute la fata locului, iar angajatii iti iau amprentele digitale.
Apoi, semnezi cererea de emitere a pasaportului. Ce poti face in decurs de 14 zile, vei decide singur: te poti intoarce la Bucuresti sau la Iasi pentru a-ti ridica singur pasaportul sau poti sa-i dai o imputernicire unuia dintre prietenii tai, pentru a obtine pasaportul. In acest caz, ai nevoie de un certificat de nastere romanesc obtinut mai devreme. Astfel, poti lua in considerare ca toata munca depusa nu a fost in zadar, avand toate documentele necesare care corespund statutului de cetatean roman.

Redobandirea cetateniei romane
Baza etapelor de inregistrare pentru cetatenia romana, este legislatia romaneasca actuala. Romania este o tara europeana care acorda dreptul la redobandirea cetateniei romane, locuitorilor din teritoriile care au suferit in timpul ocuparii de catre Uniunea Sovietica in 1940. Drept urmare a cercetarilor, s-a constatat ca aproximativ o treime din populatia Moldovei de astazi, precum si cele care locuiesc pe teritoriul unor tari CSI, au dreptul de redobandire a cetateniei romana in acest fel.
Inregistrarea cetateniei romane deschide noi orizonturi pentru locuinta si cazare la bursa de munca din toate tarile UE. In plus, prin aceasta procedura nu este nevoie de imigratie: merita sa faci o calatorie in tara doar o singura data, in timpul careia va trebui sa depui un juramant, precum si sa obtii un pasaport intern si strain.
Pentru a scapa de toata aceasta corvoada de depunere a documentelor, poti opta pentru angajarea unui avocat, si cea mai usoara metoda, este de a contacta online un cabinet avocatura Bucuresti.
Obtinerea cetateniei romane – Informatii suplimentare
Ne puteti gasi pe internet cu urmatoarele cuvinte cheie: „acte necesare pentru obtinerea cetateniei romane”, „acte necesare pentru obtinerea cetateniei romane de catre moldoveni”, „actele necesare pentru obtinerea cetateniei romane”, „documente necesare pentru obtinerea cetateniei romane”, „obtinerea cetateniei moldovenesti”, „obtinerea cetateniei romane”, „obtinerea cetateniei romane pentru moldoveni”, „obtinerea cetateniei romane pentru straini”, „obtinerea cetateniei romane prin casatorie”, „acordarea cetateniei romane prin casatorie”, „casatorie pentru cetatenie romana”, „cetatenia romana prin casatorie”.
Alte cautari: „dobandirea cetateniei romane prin casatorie”, „actele necesare pentru cetatenie romana pentru moldoveni”, „actele necesare pentru pasaport romanesc pentru moldoveni”, „unde se depun actele pentru cetatenie romana”, „acte necesare obtinere cetatenie romana”, „acte necesare obtinere cetatenie romana pentru moldoveni” ,”obtinere cetatenie romana”, „acte necesare pentru redobandirea cetateniei romane”, „redobandirea cetateniei romane”, „redobandirea cetateniei romane bucuresti” , „redobandirea cetateniei romane pentru moldoveni”.